Услуги с автовиша в гр. Пловдив - Джъмбо

Автовишка

Автовишката, известна още като вишка и платформа, е автомобил с вграден повдигателен механизъм, който имат кош или подвижна платформа, използвани за осигуряване на временен достъп на хора или оборудване до недостъпни, високи места. Съществуват различни видове механизирани платформи и всеки от тях може да бъде срещнат под различно име, например „ножичен подемник“ или „вишка“, „автовишка„.

Монтиране на билборд с автовишка под наем Пловдив

Основно се използват с цел временен, гъвкав достъп, като например поддръжка и строителни работи или от пожарникари за авариен достъп, което ги отличава от оборудването за постоянен достъп – асансьорите. Автовишките са проектирани да повдигат определено тегло, обикновено, по-малко от тон, въпреки че някои са способни на повече при безопасно високо натоварване и това ги отличава от останалите модели. Автовишките обикновено могат да се управляват от един човек.

Независимо от целта, за която са създадени, работните платформи могат да бъдат премодифицирани да извършват и други функции, включително да бъдат оборудвани с електрически контакти и удължители или конектори за маркуч със сгъстен въздух за електроинструменти. На автовишките може да бъде инсталирано специално оборудване, като например носещи рамки за стъкла на прозорци. Някои модели пък могат да бъдат спускани от мостове, за да осигуряват достъп на работниците от долната страна за ремонт и оглед.

Както подсказва едно от наименованията от английски език (cherry picker) или букв. превод – „берачка на череши“, автовишките изначално са създадени за бране на череши. Джей Ейтъл изобретява първата такава машина през 1944 г. след разочароващ ден в бране на череши със стълба. През 1953 г. той основава корпорация, която да произвежда машината. Друг производител на такива машини е Стем Брадърс. Машината бързо започва да се използва и за други цели.

Изобретяването на платформата дължим на Джон Гроув, който през 1969 г. осъзнава, че е съществувала належаща необходимост скелето на настоящия модел да се смени с алтернативно, което бързо и безопасно да повдига работниците във въздуха при строителни работи. През 1970 г. е продадена първата работна платформа.

Повдигащи механизми

Има няколко типа платформи на автовишки, които притежават специфични характеристики и които ги правят по-малко или повече желани в различни направления. Ключовата разлика се крие в задвижващия механизъм, който повдига работната платформа. Повечето се захранват с хидравлика, а някои – с пневматика. Различните технологии също се отразяват на ценообразуването.

Някога автовишките са работили предимно с хидравлични бутала, задвижвани от дизелови или бензинови двигатели. Агрегатите с електрическо захранване набират популярност, особено при почистването на прозорци и други видове поддръжка на закрито и в самостоятелни дворове, където не може да се използва солидно оборудване. На външен вид и конструкция, автовишките стоят най-близо до крановете – те се състоят от редица съединителни секции, които могат да бъдат контролирани за удължаване на основата в различни посоки.

Най-често ползваната автовишка е камион с монтирана автовишка на шасито. Поради своята отличителна форма на коленна става, тя осигуряват бърз и лесен достъп до високи места. Съществуват няколко различни вариации на модела. Някои от тях разполагат с аутригери (стабилизатори), които се разгръщат, за да стабилизират камиона при тежка работа или стръмен наклон. През 2019-та година на пазара беше пуснат нов модел автовишка, която се движи с гъсенична верига, която се разширява и свива и ѝ дава възможност да се ползва при висок наклон.

Този тип автовишки стои най-близо до първоначално създадената „берачката на череши“ поради произхода си, тъй като е бил проектиран за ползване в овощни градини. Той позволява на берача, стоящ в кошницата, да бере плодовете от най-високите клони със сравнителна лекота, като оставя възможно най-малко щети по короната. Терминът „берачка на череши“ се е превърнал в общ за англоговорящите страни и обикновено се използва за автовишките на запад. В България най-често ползвани са автовишките тип монтирани на каросерията на камион.

Друг тип автовишка е телескопичната, която наподобява стрела. Тя има телескопични секции, които се разгръщат по диагонал или вертикала, което позволява да се използва цялата дължина на стрелата.

Тип Паяк

Някои автовишки са определени като паякообразни (ножични) заради начина, по който изглеждат „краката“ им, когато се разгъват, осигурявайки стабилна основа и безопасна работа. Тези „ножици“ могат да бъдат хидравлични или ръчни (обикновено в зависимост от размера и цената на машината).

Вишка тип паяк Вишка тип паяк

Автовишките се използват широко в областта на поддръжката и строителство от всякакъв тип, включително в енергийната и телекомуникационната индустрия за обслужване на електрически далекопроводи и за осигуряване на независима работна платформа за подрязване на опасни дървета. Специализиран подвид на същата автовишка е подемник с оборудване за борба с пожари, което също осигурява високо ниво на достъпност. Тези видове платформи често имат допълнителна функция за маркуч с вода или пръскачка, които да помогнат на огнеборците в работата им.

Самоходни ножични автовишки

Ножичните автовишки са вид платформи, които могат да се движат само вертикално. Механизмът се състои от свързани, сгъваеми опори във формата на „Х“, известни като пантограф (или ножичен механизъм). Повдигането се осъществява чрез указване на натиск от външната страна на най-ниско намиращите с опори, издължавайки кръстосващия се механизъм и издигайки вертикално платформата. Платформата може да има функция да разширява коша си, за да позволи по-близък достъп до работното място, поради ограничеността на вертикалното положение.

Услуги с автовиша в гр. Пловдив - Джъмбо

Услуги с автовишка в гр. Пловдив – Джъмбо

Свиването на ножичния механизъм може да бъде хидравлично, пневматично или механично (чрез винт или система от стойки и зъбни колела). В зависимост от системата, захранваща автовишката, може да не е необходима мощност за спускане на платформата, а просто отпускане на хидравличното или пневматичното налягане. Това е основната причина тези методи за работа да са предпочитани, предлагайки безопасно връщане на платформата обратно долу.

Освен различната височина и ширина, при избора на ножична автовишка трябва да се обмислят и някои други неща. Електрическите ножични автовишки имат по-малки гуми и могат да се зареждат до стандартна мощност. Тези машини са подходящи за равна повърхност и имат от нула до минимални вредни емисии. Дизеловите модели могат да се използват на по-груб терен заради по-големите си гуми. Много от автовишките имат странични стабилизатори, които да бъдат разгърнати по време на работа. Най-новите модели ножични автовишки могат да работят на изключително стръмни склонове. Други вариации на същия модел включват автовишки с бензин или био гориво.

Ножичната автовишка за пръв път е била патентована през 1963 г. от Чарлз Ларсън в САЩ, а оригиналният дизайн все още е основа за разработването на модерни ножични автовишки и повдигащи платформи, които обхващат все по-широк спектър от дизайни и функционалности.

Хотелска автовишка

Това е малка автовишка, която се ползва в закрити помещения, най-вече хотели, основно за подмяна на крушки. Тези повдигащи се платформи най-често имат ограничение за теглото и обикновено се движат само във вертикална посока.

Двигателни механизми

По природа, автовишките са проектирани за временни работи и това често изисква транспорт между различни обекти или около един обект. По тази причина, те всички са проектирани за лесно движение върху почти всички видове терени.

Без двигател

Това обикновено са по-дребни вишки, които нямат свой двигател и изискват външна сила да ги движи. В зависимост от размера си и дали са на колела или се поддържат по друг начин, задвижването може да стане ръчно или да се изтегли с друго превозно средство. Малките вишки могат да бъдат достатъчно леки, за да се транспортират в открит багажник и обикновено могат да влязат през стандартна входна врата.

Самоходни

Тези машини могат да се движат сами (на колела или на релси) около обекта (обикновено се изисква да бъдат транспортирани до обекта от икономични съображения и заради безопасността). В някои случаи тези машини ще са способни да се движат, докато работата е в прогрес, което не е възможно при вишки, изискващи предпазни опори, затова и най-често срещани са ножичните автовишки. Задвижването може да се случи под почти всяка форма, включително електрическа и бензинова, а някои случаи – и хибридна (особено при моделите, които са подходящи за ползване както вътре, така и навън).

Монтирани върху превозно средство

Някои задвижващи агрегати са монтирани върху превозно средство, най-често товарен автомобил. Може и върху железопътни вагони. Това превозно средство осигурява мобилност и стабилизиране на агрегата.

Контрол

Мощността на автовишката и функциите за повдигане и спускане се контролират от оператор, който може да се намира върху самата платформа или зад контролен панел в неговата основа. Някои модели имат и двете функции или работят с дистанционно управление, което дава възможност на оператора да избере по-удобната позиция. Контролният панел, монтиран в основата, може да помогне на оператора в случай, че той не може да работи на височина. Дори моделите, които нямат такъв панел, разполагат с авариен превключвател, който позволява ръчно спускане на платформата (обикновено чрез освобождаване на хидравличното или пневматичното налягане) в случай на авария или прекъсване на захранването.

Контролерите варират в зависимост от модела автовишка, но обикновено са или бутони, или ръчки. Видът и сложността им зависи от функциите на платформата. Контролерите отговарят за: вертикално движение, странично движение, въртящо движение, движение на кошницата/платформата – обикновено платформата се изравнява автоматично, но определени системи позволяват наклон за работа на труднодостъпни места.

Безопасност

По-голямата част от производителите и операторите имат строги мерки за безопасност при експлоатация. В някои страни се изисква лиценз или застраховка на някои модели автовишки. Работните платформи имат предпазни заграждения както за хора, така и за падащи инструменти. Ако автовишката се използва близо до електропроводи, необходими материали за обезопасяване са гума и фибростъкло. Автовишките имат и сензори за тегло и наклон. Ако теглото е над допустимото, платформата няма да се издигне. Някои модели разполагат със стабилизатори, които да не позволят на автовишката да се преобърне.

Като повечето механични устройства, автовишката има функция за аварийна безопасност в случай на неизправност. Други функции за безопасност са автоматичната самопроверка на работните части, включително волтметъра.

Ако търсите автовишка под наем можете лесно да се свържете с нас на телефон – 0886 045 455 и да направите запитване. Ние предлагаме автовишки под наем и сме дългогодишен партньор на много и най-различни фирми в Пловдив и региона.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *