Автовишки под наем – ползване и предимства

Как да изберете правилната автовишка за Вашите нужди? Дори да имате базисни познания как изглеждат и работят автовишките, никога не е излишно да научите повече за това как функционират, какви възможности притежават и на каква дължина/височина могат да издигнат платформата си. Ако сте решени да наемете автовишка, открийте възможно най-добрата.

Монтиране на табела с автовишка - видео

Монтиране на табела с автовишка

 

Видове автовишки

Автовишките са много повече, отколкото предполагате. Като изключим факта дали са самоходни или МПС, те биват: вертикални, при които рамото издига коша само в права линия; телескопични, при които рамото се движи дъговидно; с три ставни връзки, които осигуряват неограничен обхват нагоре и настрани.

 

Автовишка според времето на ползване

Преди да наемете автовишка, нужно е да изясните какво е приблизителното време, в което ще я ползвате. Всяка фирма, предлагаща подобни услуги, има своя ценова листа, модели, както и обучени оператори, които да управляват платформата. Обичайно, минималното време за наем е 4 часа или един цял ден. Цената е различна, ако автовишката Ви е нужна през работната седмица или през уикенда. Най-изгодно е, ако я наемете в продължение на месец.

 

Автовишка според вида на двигателя

Той може да бъде обикновен или електрически. Обикновеният е дизелов или бензинов и се среща при традиционните вишки, тип автомобил с шарнирно съчленено рамо в задната част. Обикновените двигатели са по-шумни от електрическите, но много по-мощни и подходящи за открит терен. Електрическите са по-тихи и полезни в закрити помещения, за пренасяне на големи товари в складове. Автовишките тип стрела имат трети вид двигател, който е комбинация между електрически и стандартен.

 

Автовишка според големината на платформата

Тук всичко зависи от това каква задача сте си поставили – да режете клони, да сменяте крушки или да боядисвате и лепите. При първите две не е нужно да се движите по протежението на платформата, така че кошница ще Ви е напълно достатъчна. За другите две е нужно да се движите, навеждате и да носите със себе си строителни материали. При ножичните автовишки големината на платформата е 80х115 см или 115х170 см. Кошницата е квадратна и не предлага подобна свобода.

 

Автовишка според височината на платформата

Дали ще пренасяте строителни материали, ще сменяте табели, ще ремонтирате фасади или просто ще се грижите за здравето на овошките си, всичко това зависи от височината на платформата. Като цяло, при ножичните и при раменните автовишки има разлика в дължината. Ножичните издържат по-голяма тежест, заради което се делят на четири типа: 2-7 м, 7-8 м, 9-10 м, 10-21 м. Платформите с издължено рамо се делят на три височини: 8-18 м, 19-29 м, 30-56 м. При вертикалните кошове височината е 3-6 м.

 

Предимства на автовишката

Главното предимство на автовишките е тяхната безопасност. Преди да бъдат пуснати в масово производство, автовишките са преминали през експертни стандарти за безопасност и изпитания в строги условия, за да осигурят защита за Вас, Вашите оператори и околните. Сред функциите за безопасност ще откриете:

– плавни движения на платформата и автоматично изравняване – това означава, че платформата винаги стои в хоризонтално положение, независимо от натоварването (ако е ножична) или посоката (ако е стрела);

– множество допълнителни операционни системи – в случай, че внезапно спре токът или операторът заспи на пулта;

– двойни системи за аварийно спускане;

– стабилни работни платформи, трайно прикрепени към основното рамо;

– обезопасителни перила и защита срещу насрещен вятър (до 13 м/с);

– връзка (тип домофон) между платформата и земята – по този начин можете лесно да координирате действията на оператора и да го насочвате, да съобщавате за препятствия или да знаете какви материали да подготвите при следващото спускане;

– сензори за натоварване и претоварване на платформата – всяка платформа има капацитет на натоварване, зависещ и от терена, на който работите;

– индикатори за скоростта и насрещния вятър;

– функция за аварийно спиране на платформата и наземния контрол.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *