Работа с вишки под наем на обект

Съвременните автовишки, наричани още подемни платформи, са подемно оборудване, чиито задвижващи механизми работят посредством хидравлика. Функцията им е да се премести необходими елементи и работници от коша до зададената височина. Става дума за специфичен вид оборудвана работна платформа с парапет – тя се прикрепя директно към стрелата със специална маневрена част. Благодарение на това устройство, кошът на подемната платформа може да приближи работниците до най-недостъпните места. Таблата за управление на автовишката са дублирани: едното се намира в кабината на оператора, а второто е на работната платформа. Това позволява да не се спира процеса на работа в случай на неизправност на едно от таблата.

Автовишки – малко исторически данни.

Историята на появата на първите автовишки датира от времето на древна Елада и се свързва с името на  Архимед, който предложил използването на обсадни кули за военни действия с римляните. Именно Архимедовата обсадна кула може да се счита за прародител на съвременната автовишка. Основите на някои от елементите в нея също са положени в древни времена: например използването на лостове в технологиите от този период предхожда появата на принципа на манивелата в днешните автовишки.

Какви параметри са важни, ако се наема автовишка за определена дейност?

Изборът на автовишка под наем зависи от някои важни параметри:

 • Тип шаси – обикновено това е автомобилно шаси на базата на тежкотоварни камиони МАЗ, ЗИЛ, КАМАЗ. То осигурява товароносимост над средната.
 • Работна височина, до която се издига стрелата на автовишката. Най-разпространените подемни платформи са с максимална височина на повдигане до 33 m.
 • Масата на товара, която може да се повдигне в коша на автовишката (с други думи, товароносимостта на коша).
 • Видът на изпълнение на стрелата на автовишката е важен параметър, който диктува характеристиките на работата. Той е този, който определя основната класификация на тези машини.

Ножични автовишки.

Те са специален вид подемни механизми, чиято подемна мачта е система от кръстосано свързани лостове. Използват се за повдигане на различни товари, както и хора (при условие, че има безопасна платформа и допълнителни устройства).

Такива автовишки се използват широко в различни индустрии, съответно, в зависимост от целта на всяка модификация, техническите характеристики на ножичните вишки също се различават. Например, по отношение на:

 • товароносимостта – различните модели са в състояние да повдигат товари от 230 до 900 кг;
 • максималната работна височина – от 6,45 до 18 метра;
 • размерите – дължина от 1,73 до 4,18 m, ширина – от 0,76 до 2,25 m;
 • времето за повдигане на платформата до работна височина – от 25 до 60 секунди;
 • времето за спускане на платформата – от 18 до 60 сек.

Ако специалното оборудване ще се използва на закрито (склад, хипермаркет) или в затворено пространство, тогава при избора трябва да обърнете внимание на такъв индикатор като размерите на оборудването и неговия радиус на завъртане.

Електрически и дизелови ножични автовишки.

 • Електрическите модели (включително най-компактните), захранвани от батерии, са предназначени за работа на закрито: в търговски центрове, складове, концертни зали, спортни комплекси, на територията на заводи и фабрики, по време на вътрешни довършителни и монтажни работи в сгради. Поради безшумността си, липсата на ауспух, специалните ергономични гуми, които не цапат пода и пълната автономност за 10 часа, електрическите ножични вишки са незаменимо оборудване във всяко съвременно предприятие. Работната им височина на повдигане е от 6,5 до 14 метра.
 • Дизелови (бензинови) модели се използват за външни и сложни строително-монтажни работи: монтаж на метални конструкции, сандвич панели и др. Основните характеристики на този тип автовишки са: задвижване на четири мощни офроуд колела, голяма работа площ, впечатляваща товароносимост и размери. Те са с два независими контролни панела – на работната платформа и на шасито, а също така са оборудвани с устройства за аварийно управление. Важно предимство е възможността им за движение в повдигнато и натоварено състояние. Работната височина на издигане при тях варира от 10 до 22 метра
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *