Есента и зимата са времето, в което покривът на всяка къща има нужда от сериозна поддръжка. Керемидите трябва да се наместят и подменят, а комините и улуците – да се почистят. Най-често улуците се пълнят с листа и лед. Ако времето е по-подходящо, застоялата в тях вода може да се превърне в развъдник на комари и мухи. Водата, която не може да се оттече, би могла да проникне през стените и да предизвика сериозни щети. Ето защо почистването на улуци с автовишка ще ви помогне да избегнете всичко това в бъдеще.

Преимущества на автовишката

Автовишката представлява автомобил или камион, оборудван с кошница, закачена за подвижно рамо. Рамото е прегънато на едно или няколко места и може да повдига със завидна точност кошницата на определена височина – стандартно, от 8 до 14 м. Някои телескопични модели са способни да се издигнат до 48 м. Кошницата и носещото рамо са достатъчни да издържат един човек с пълна кофа вода или чувал с мокри листа.

Почистване на улуците

Специфичното при улуците е, че са обточени по протежението на целия покрив. Автовишката може бързо и лесно да мести местоположението си, за да имате най-добрата позиция за почистване. За обикновената стълба не винаги има стабилна повърхност, а и често има места, които тя няма да ви позволи да достигнете. Рамото на автовишката е достатъчно подвижно и стабилно, дори когато привидно се намира извън центъра на тежестта си. С автовишка можете да сте спокойни през цялото време и няма да има нужда да претупвате работата.

За да почистите улуците, използвате пластмасова или дървена шпатула. Така няма да нараните покритието на улиците. Използвайте гумени ръкавици, по възможност, дълги и дебели. Ако в кошницата на автовишката няма достатъчно място, разстелете на земята чували или брезент, върху които да хвърляте боклука. Почистването ще ви помогне да откриете навреме някой назрял проблем и да го поправите. Кошницата на автовишката е способна да издържи тежестта на кутия с инструменти, бормашина и някои строителни материали.

Научете повече : Услуги с автовишки

Ледът в улуците също може да се окаже опасен. При ниски температури водата не само замръзва, но и се разширява; ледът се наслагва, става тежък. Улуците често пъти се откачват от болтовете си и падат. Първото правило за премахване на лед с автовишка е никога да не опитвате да го изстържете или отчупите с длето или чук. Солта също не е добра идея, тъй като тя е силно корозивна и ще повреди улуците и водосточните тръби. Вместо това купете антилед (калциев хлорид) и напълнете стар чорап или парцал. Позиционирайте кошницата на автовишката така, че да можете да поставите калциевия хлорид перпендикулярно на улука, който опитвате да размразите. Ако отстранявате висулки от улуците, чупете ги в основата и ги събирайте в метална кофа.

За какво още можете да използвате автовишката

Ако сте наели автовишка за определено време, можете да се възползвате от извършването на няколко услуги. Автовишките са идеални за подрязване на дръвчета, бране на плодове и извършване на леки ремонти. Бояджиите също могат да се възползват от височината им. Покрай празничните дни украсете дома си с гирлянди, лампички и играчки.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *