Да наемете автовишка не е достатъчно, за да подрежете дърветата си. На първо място, нужно е да знаете кой модел автовишка ще Ви свърши работа, а на второ – как, кога и колко от клоните можете да отрежете.

 

Подходящата автовишка за подходящото дърво

Има два основни вида автовишки – ножични и стреловидни. Ножичните (хоризонтални автовишки) са по-безопасни, имат цяла платформа, на която можете да стъпите стабилно, без да се притеснявате, че ще изгубите равновесие, докато държите трион. Отрицателната страна е, че заемат повече място, затова мога да се използват когато между дърветата има по-голямо разстояние. Стреловидните (вертикални) автовишки, от друга страна, са по-удобни за високи дървета, които са израсли на гъсто, а също и за много стари дървета. При стреловидните имате  кошница, която е ограничена откъм пространство, но е изключително мобилна.

Начин да подрязване

С автовишка можете да подрязвате и оформяте дървета, да шлайфате пънове, да правите периодични проверки за сухи/стари клони и други. Като начало, не започвайте да режете избрания клон направо – първо трябва да намалите тежестта му, като отрежете по-малките клони по него. После – не режете директно в основата, а на около 40 см. от нея. Когато клонът падне, използвайте електрически трион, за да махнете тези 40 см. до основата.

Преди да започнете с рязането, разберете какво е нужно да направите – да намалите гъстотата на короната, да ѝ помогнете да израсте по-нависоко, да я намалите или напълно да я премахнете. Не забравяйте за защитното си оборудване – маска, ръкавици и предпазно въже за автовишката.

Как и кога се подрязват дървета с автовишка

Можете да имате няколко причини да подрязвате дървета. Първата е естетическа – ако клоните закриват прозорци, част от покрива или някаква декорация по дома Ви. Ако дървото е плодоносно, подрязването ще му донесе повече цветове и по-богат плод на следващата година. Друга причина за подрязване е безопасността. Големите, сухи клони често заплашват да се отчупят при по-силен вятър или буря и да нанесат големи поражения на дома Ви, колата Ви и дори на преминаващи хора. Подобни опасности струват по-скъпо от наема на автовишка и електрически трион. Третата причина за подрязване е здравето на дървото – премахването на излишни клони стимулира растежа на дървото и по този начин може да се избегне изтръгването му от корен.

Подходящото време за подрязване с автовишка

Зимата е добро време за подрязване, защото студът стимулира растежа на нови клони. Изчакайте само да мине студената вълна, преди да започнете, а и така ще се чувствате по-безопасно, покачени на автовишката. През лятото растежът на клоните се забавя и това е подходящо време да се маркират онези клони, които са ненужни – когато имат по-малко листа, това значи че метаболизмът при тях е забавен и могат да се отстранят, без да ощетят фатално дървото. Есента не е добро време за подрязване, защото дърветата се възстановяват по-бавно. Ако искате да подрязвате пролетта и дървото има цветове, изчакайте да паднат. Ако дървото цъфти през лятото, отложете подрязването за зимата.

Кога да НЕ подрязвате дървета

Никога не подрязвайте без добра причина и никога не махайте повече от 25% от клоните по време на растежа на дървото, т.е. през пролетта и началото на лятото. Не подрязвайте дървета, които са на една година, освен ако не са пичове или мъртви. Ако дървото е високо повече от три метра, със сигурност ще Ви е нужна автовишка. Стълбите не са безопасни в този случай.

Подрязване на дърво с автовишка

Подрязване на дърво с автовишка

След подрязването

Ако дървото е младо и клоните му са млади, след подрязването не е необходимо да предприемате нищо. Раните ще се затворят и дървото ще продължи да расте. Ако обаче дървото е по-старо и Вие не затворите раните, то ще изсъхне и ще умре. За да предотвратите това, намажете отсечените места с латекс, овощна замаска или бяла блажна боя.

Ние предлагаме услугата подрязване на дървете с автовишка – свържете се директно с нас от тук : https://dani-lift1.com/contact/

Дани лифт 1 ЕООД
 0886 045 455
  обл.Пловдив, гр. Пловдив
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *