Работа с автовишка безопаснос

Преди начало на работата

  1. Никога не ползвайте автовишка, освен ако не сте преминали през специално обучение за това.
  2. Не започвайте работа, ако се чувствате замаяни, болни или неспокойни. Ако взимате силни лекарства, прочетете листовката.
  3. Ако видите, че някой от етикетите или надписите по таблото са паднали или изтрити, сигнализирайте на координатора си или друго отговорно лице, за да бъдат подменени възможно най-скоро.
  4. Преди да стартирате автовишката, уверете се, че няма хора в опасна близост.
  5. Следете за теглото, което се качва на кошницата или платформата на автовишката. Не претоварвайте мотора, за да избегнете инциденти.
  6. Когато работите в кошницата или платформата, не се протягайте излишно, не изнасяйте тежестта си напред и по никакъв начин не опитвайте да достигнете по-високо, защото ще нарушите баланса на автовишката. Съобразявайте се с размера на платформата/кошницата – това е Вашето работно пространство.
  7. Не отвивайте нитове, болтове или други подвижни части, докато платформата е вече вдигната.
  8. Не ползвайте платформа без парапет или ограничителна верига.
  9. Зареждайте батериите в добре проветриви помещения без искри и открит пламък.
  10. Преди да започнете работа, винаги проверявайте състоянието на оборудването за повреди и дефекти. Започнете с оглед отвън – гумите, шасито, предната и задната част, самата платформа, връзките, а след това – кабината – всички оперативни контролери трябва да функционират правилно.
  11. Преценете каква работа трябва да свършите спрямо мястото, на което се намирате, времето на деня, метрологичните условия и други потенциални опасности и спънки.
  12. Не използвайте автовишка на по-малко от пет метра от опасен източник на електричество. Ако не можете да избегнете близостта, уверете се, че източникът е добре изолиран.
  13. Ако се намирате до източник на високо напрежение, не можете да работите, при каквито и да е условия или мерки за безопасност.
  14. Уверете се, че работната повърхност е гладка и няма камъни, отломки или други предмети, които биха дестабилизирали автовишката и биха довели до преобръщане на платформата.
  15. Ако повърхността е кална, има множество ями и дупки, ще се нуждаете от допълнителна стабилизация. Винаги спазвайте ограниченията за натоварване.
  16. Проучете маршрута, през който ще мине автовишката, за да стигне до работното си място – дали има препятствия, канавки, наклон на пътя, опасни участъци, еднопосочни улици и подобни. Важно е също дали наскоро е валяло и дали някоя река е преляла.

 

Мерки за безопасност

  1. Винаги носете безопасен ремък/колан, когато се качвате на подвижна платформа.
  2. Прикрепете единия край на ремъка към кошницата или парапета на платформата.
  3. Не свързвайте предпазния ремък към скеле, друга сграда или стълб, докато работите от кошница/платформа.
  4. Дължината на ремъка трябва да е около 120 см. – от една страна, да не пречи на работата Ви, от друга – при падане все още да се намирате над земята.
  5. Не се опитвайте да повдигнете кошницата/платформата над нейната максимална височина или обхват.
  6. Не прикрепяйте платформата към други конструкции, нито се опитвайте да ги поддържате по друг начин, за да увеличите натоварването.
  7. Никога не поставяйте стълби, дъски или други предмети върху платформата (или парапета), за да стигнете на по-високо.
  8. Не се изкачвайте по парапета и не сядайте върху него. Не промушвайте краката си от парапета и не ги оставяйте да висят свободно в пространството.
  9. Винаги следете позицията на спирачката, когато платформата/кошницата се издига.
  10. Уверете се, че всички стабилизатори са на равна основа и че никой от тях не стои във въздуха. Това би довело до дисбаланс.
  11. Работете бавно с всички контроли на платформата.
  12. Никога не използвайте телескопична автовишка вместо кран.
  13. Когато пътувате, кошницата/платформата и стабилизаторите трябва да са прибрани.
  14. Ако в близост има натоварено движение, оградете работното си място с лента или флагчета, знаци, конуси или други средства.
  15. Дистанционният контрол винаги се извършва от страната на платформата, никога пред или зад автовишката.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *