Много често по улиците срещаме автомобил със повдигателен механизъм, подобен на ножица, с който можем да достигне до огромни височини, който обикновенно скеле не би могло да покрие. Всъщност това са автовишките(“ножичен механизъм”) – автомобил с повдигателен механизъм, кош и платформа. Самата работна платформа има загаждения, които предпазват от инциденти работниците, и предпазват от падащи инструменти. Така лесно се осигурява достъп на хора до недостъпни за тях височини.

Автовишка работа на обект в гр. Пловдив

Автовишка работа на обект в гр. Пловдив

Всеки автомобил тип (“вишка”) разполага с телескопична стрела, на която има платформа или кош, а обикновенно едно такова усторойство е с височина от 15 до 30 метра. Телескопичната стрела се разгръща по цлата си дължина, по диагнол или вертикално. Eдна част от вишките работят с хидравлика, друга част с пневматика, задвижвани от дизелов или бензинов двигател. На външен вид автовишките приличат много на крановете,  защото както един кран, една автовишка също разполага със взъможност за удължаване ан основата, повече от предвидената дължина за работа.

Най-често срещаната и използваната в практиката автовишка, е тази, която има монтирана автовишка на шасито на камиона. Някой модели разпоагат със страничен стабилизатор, който цели да стабилизира автомобила особено при работа върху стръмен наклон. Някой от автовишките приличат на “паяк” (“ножични”), заради краката си, който осигуряват обаче безопасна работа и стабилност. “Ножицата”, може да бъде с хиддравлично или ръчно задвижван. Движат се само вертикално, но имат кош сфункция за разширяване, като така се осигуява най-близкия възможне достъп доо работното място. Днес автовишките се използват стабилно в строителството основно при саниране на сгради, електро и телекомуникациите, понякога и  като независима платформа за подрязване на високи дървета. Някой специаизирани автовишки са оборудвани с подемник за борба с пожари, с високо ниво на достъпност и проходимост. Много често за ремонт и смяна на билбордове, измиване на прозорците на високи сгради, без да се налага за тази цел да се включват алпинисти също се използва автовишка.

Ножична вишка за тесни помещения

Ножична вишка за тесни помещения

В закрити помещения – предимно хотели, се използват малки автовишки предимно за смяна на крушки. Това са – Ножичните вишки. Максималната товароподемност на коша на една автовишка е 260 кг. Някой от автовишките имат възможност да работят и на закрити пространства, както и да бъдат спускани от мостове там, където е необходимо да се огисури достъп от долната страна. Автовишките се използват за временна работа, и лесно се двжат върху почти всеки тип терен. Ако теглото на платформата е над доспустимото – 260 кг, тогава вишката няма да се издигне. Автовишките са полезни и ри строителство на хотели, доставяне на материали, извършване на ремонтни дейности. Спестяват известно време ри строителството на работници и технически персонал. Именно с такава техника, троителството на хотели, поставянето на рекламни табели, пътни знаци, монтаж на климатици става доса бързо. Управлявани са в повечето случай от един човек. През 1944 се появява и първата машина, изобретение на Джейн Етъл наречена „cherry picker“ – берач на череши. С помощта на повдигаща се кошница берача, може да достигне и до най-високите и недостъпни клони на дърветата. Въпреки своята малка работоспособност, автовишката днес има доста голяма изполваемост и предназначение с висока ефективност и висока скорост. Въпреки това този вид техника си остава незаменим.

Вижте нашите услуги с автовишка тук : https://dani-lift1.com/uslugi-s-avtovishka-gr-plovdiv/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *